Julskatteuppdraget avslutat

“Jag tog undan jobbskatteavdraget och gav det till en fattig”

På julafton visas årligen Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul. Då sitter hela TV-Sverige bänkat och tittar på hur en 14-årig pojke väljer att ta rika människors julklappar och ge till fattiglappar runt om i staden. Sagan skrevs 1975 och blickar tillbaka på ett Sverige “då man ännu kunde se fattiga människor gå omkring på gatorna”. Det ser vi än idag. Under hösten 2013 kom det femte jobbskatteavdraget att bli ett diskussionsämne i media och bland allmänhet. Många motsatte sig att de som redan har ett arbete ska få lite mer i plånboken varje månad, samtidigt som arbetslösa, utförsäkrade och sjuka får det allt tuffare. Det lönar sig redan att arbeta.

Karl-Bertil Jonsson hade en poäng när han drömde om att likt Robin Hood ta från de rika och ge till de fattiga. Vi drömmer om att folk som Karl-Bertil ska slippa ha sådana drömmar, att svenska staten ska göra ett bättre jobb i omfördelningen av våra gemensamma resurser – så att våra skattepengar hamnar där de verkligen behövs. För vi behöver inget femte jobbskatteavdrag. Vi behöver en fungerande välfärd.

Under december månad kunde man på julskatteuppdraget.se räkna ut hur stort ens femte jobbskatteavdrag blir per månad och välja att skänka det till någon bättre behövande. Om man var en av de bättre behövande kunde man anmäla sig som mottagare.

På tre veckor omfördelades jobbskatteavdrag för 134 100 kr genom sajten. Över 500 personer registrerade sig som givare och lika många anmälde sig som mottagare.

Julskatteuppdraget är nu avslutat. Det var ett tillfälligt upprop, ett försök att belysa vilket Sverige vi har idag, och en uppmaning till beslutsfattare såväl som till allmänheten att fortsätta diskutera välfärd och fördelningspolitik. Och att slopa det femte jobbskatteavdraget.

Genom otaliga inkomna brev från mottagare har vi fått ta del av personliga berättelser om hur det är att vara fattig i Sverige idag. Det har berört. Vi har också fått engagerade mejl från givare som likt oss gladeligen skulle se att staten lade pengarna på någon annan målgrupp. Några av de brev vi fått finns att läsa på vår facebooksida.

TACK ALLA NI SOM VARIT MED, DET HAR FÖRBANNE MIG VARIT DEN VACKRASTE JULEN SEN VI KONFIRMERADES.

/Moa Björnson & Sara Wåglin
Julskatteuppdraget.

Julskatteuppdraget i media

Insända texter

Linda skriver:

"Jag önskar ...
... att jag kunnat trycka på "givande"-knappen men det går inte...
Däremot är jag så glad, tacksam och varm inombords att ni faktiskt gjort en "behövande"-knapp!
Det får mig nästan att börja tro på att det existerar verkliga människor med tänket i välbehåll!
Som långvarigt arbetslös rasar det mesta i ens tillvaro...
Folk som arbetar tror fortfarande att arbetslösa, sjuka och flyktingar får hjälp av Socialen.
Så är det inte. Idag har du rätt att ansöka om hjälp men får oftast avslag i termer som skulle få vanliga löntagare att bli blåa i ansiktet av andnöd om de läste det. Avslag - hela tiden.
Gå till tandläkaren? Optikern? Läkarbesök? Vafalls?!
Jag är en alldeles vanlig välutbildad och arbetslivserfaren kvinna som tillhör de nya fattigsvenskarna som hamnat där av "olyckliga omständigheter".
Men jag är inte fattig och stolt - därför ansluter jag mig till ert upprop och ansöker med "behövande"-knappen.
Jag har fått hopp - en arbetsträningsplats. Håll tummarna!
Oavsett utkomsten av detta; stort tack för att ni reagerar och agerar och för att ni ser oss. För vi finns.
Jag skulle kunna berätta så mycket som hänt mig de senaste åren.
Att bli arbetslös leder till kass ekonomi, leder till skilsmässa, leder till flytt, leder till ökade kostnader som ensamstående. Också kryddar man med svår sjukdom i familjen och inga andra släktingar.
Till slut kämpar man mot allt!
När jag var trött på skuld, skam och självömkan för 2 år sedan kom vändningen. Jag orkade inte bära det mer utan gjorde tvärtom; jag var tacksam för allt jag hade och som faktiskt fungerade!
Idag är jag lyckligare än jag någonsin varit under mina 47 år.
Det är inte hur man har det utan hur man tar det.
Och vilka underbara människor jag träffar på denna resa.
Men jag är också mycket argare än någonsin tidigare över de hämningslösa orättvisor och snedfördelningar på många områden och tagen in i själen över hur fort det har gått att kila in en ökande avgrund mellan de som har jobb/hem/utbildning/transportmedel och de som inget har alls.
För 5 år sedan håvade jag in 23000 netto i månaden i lön och fd sambon samma, idag ska jag gå runt på 10000 som ska täcka allt. Hmmm.
Men; som Oscar Wilde sa:
"Vi ligger alla i rännstenen men somliga av oss blickar mot stjärnorna! " "

En anonym skriver:

Hej,För ett år sedan skulle jag kunna vara på den ”givande sidan”. Jag kan väl inte påstå att jag lider någon nöd egentligen, men det är tack vare att jag är lyckligt lottad att ha en förstående sambo med dräglig inkomst.Jag har aldrig i hela mitt liv sökt någon form av bidrag, och har alltid klarat mig själv. Dock kan livet vända fortare än man anar vilket jag själv fått erfara. Från att vara stabil medelinkomsttagare och egenföretagare boende i bostadsrätt har världen vänts upp och ner på ganska kort tid. Dagliga uteluncher har ersatts med långkok och matlåda. Bilen ersattes med jojo-kort vid regniga dagar och cykel när vädret är okej. Som tur är har jag en förstående sambo som tror på mig och vet att allt blir bättre, men utan henne hade jag varit bostadslös idag. Ja, det är förenat med ett risktagande att driva företag och den smällen kan jag ta. Dock har jag en son från ett tidigare förhållande som jag vill ge någon anständig julklapp. Det är för hans skull jag ansökt om det här bidraget och är tacksam för varje krona jag får vilket gör att jag inte sviker honom. Att kunna ge honom en anständig julklapp är den bästa julklapp jag själv kan få. På så sätt är det här bidraget värt mer än dubbelt så mycket som dess ekonomiska värde.

Tack så mycket och en god jul.
Kan tillägga att glöggen både luktade och smakade gott ;)”

Anonym skriver:

Hej, jag är 51 år och bor med min 13-åring i en hyresetta i Sthlm. Skulle anmäla mig som behövande men kan inte ta emot tex matpengar på mitt konto då jag söker försörjningsstöd (Socialbidrag) varje månad sedan jag blev utförsäkrad för 1 år sedan. Det är så att man lämnar alla kontoutdrag och det har visat sig att det inte går att ta emot ens en 50-lapp på kontot. Den "äts upp", eller räknas av, på försörjningsstödet. Min dotter har fått nån peng till födelsedag etc och det hjälps inte. Allt som kommer in,räknas som "inkomst". Även lån.Hursomhelst. Jag började heltidsarbeta 1979 på förskola,fritids och senare som Undersköterska inom neurologisk rehabiltering.Nu har jag utvecklat bla reumatism och i början var det inga konstigheter att få rätt till min sjukförsäkring men nu, trots läkarintyg och arbetsprövning i tre månader,är det nobben.
Vi överklagar men det tar tid och ser mörkt ut.
Så... Jag har på flera ställen här på Fb sett folks ilska över att få detta jobbskatte"bidrag" och grejen ni gör nu är ju jättebra. "Pay it forward". Jag har dragit in en jädra massa skattepengar under mitt yrkesliv och nu räknas min familj enligt Svenska Rädda Barnen som fattig.
Sålt av allt som går.
När människor säger att de inte har några pengar,menar de ofta att att de inte vill röra sparkapitalet. Typ.
Jag kan gå Götgatan fram med endast en 5-krona i plånboken,det händer varje månad.
Det syns inte utanpå men är en märklig känsla.
Man tänker "Om de bara visste",de som flanerar gatan fram med sina shoppingkassar.

Detta kom till vår mejlbox:

"Någon fantastisk människa i vårt avlånga land har genom att osjälviskt avstå och bara ge, helt avgjort julen för mina barn och mig! Ingen önskelistor skrevs innan, inga frågor fanns, för de visste hur vår situation är. Nu sitter vi med julskinka, julmust och de har fått varsitt paket..När du gav, förändrade du julen helt för oss! /Innerligt Tacksam/ "

Anonym skriver:

"Tack för ert initiativ. Jag har nu fått nära 300kr på mitt konto och det är nästan för bra för att vara sant. Det här går till julklappar och julmat. Det är en enorm hjälp och jag är väldigt rörd och tacksam. Nästa år hoppas och kämpar jag för att vår familj är på andra sidan och kan skicka pengar till någon som behöver de bättre.God Jul och tack än en gång."

En liten hälsning från en mottagare till en givare:

"Idag kom julskattepengarna ! Jag är mycket tacksam och vill att ni förmedlar ett stort tack till den som skänkt pengarna. Jag är pensionär och har inte så mycket pengar över till julklapp till mina två barnbarn. Vänliga hälsningar och God Jul! "

En anonym skriver:

"Jag är ensamstående 3 barns mamma. Kronisk sjuk men vägras sjukpenning från f-kassan så jag lever på existensminimum genom ekonomiskt bistånd. På 1 år så förlorade jag hela min ekonomiska trygghet och varje dag är en kamp. Från att ha varit självständig med god inkomst till att gå på knäna varje månad.

Idag fick jag insatt 192 kr från en givare, som en skänk från ovan. Med 192 kr kan jag nu slappna av sista dagarna innan barnbidraget kommer då mitt konto visat 1 kr sedan 3 dagar tillbaka. Idag mådde jag så dåligt över att det fanns inget kvar i kylskåpet framtills fredag och jag märkte oron i mina barns ögon.

Tack så mkt! Tack för detta initiativ. Tack för er som ger till oss i behov. Tack för att det finns medmänniskor.Och den dagen min ekonomi är ordnad, så kommer även jag bli en givare.Tack tack tack, tusen tack!"

En hälsning från en mottagare till en givare:

“Hej !

Jag vill tacka dig för denna insatts. Jag och mina två pojkar kommer att se detta som en räddning skänkt från ovan, med tanke på våran situassion . Att de finns så fina personer som du, får jag bara tacka för . Det är inte många som har en sån förståelse och hjärta att tänka så som du .

GOD JUL”

En hälsning från en mottagare:

"Tack så hemskt mycket! Det var första gången jag som vuxen har fått något utan motkrav. Min pension är på 7200 kr netto, så visst var det julafton idag. Hoppas den givmilde känner sig lika väl till mods idag som jag.

Änglar finns!

Gärna hade jag även tackat givaren till mina 337 kr - dessa betydde mycket mer än så! De gjorde att man blev varm av glädje över att det finns så underbara människor.
Ha en underbar jul, ett gott nytt är och ett fantastiskt liv."

Julskattemottagare hälsar till julskattegivare:

"Jag ville bara skriva ett stort tack till er!Med väldigt lite pengar kvar på kontot och lucia-firande som närmade sig, present till fröken, obligatoriska saker hit o dit i skolan så började jag oroa mig för hur allt skulle gå ihop tills barnbidraget kom.

Men så satte en helt okänd person in 337 kr till mig och jag kan inte annat än att rikta ett riktigt stort tack från mig till denna ängel. Det gjorde sådan stor skillnad att inte behöva oroa mig sista veckan på om brödet skulle räcka hemma eller om jag skulle sjukanmäla barnet för att slippa kostnaderna."

En hälsning:

"Min vän som fick insatt 166 kr igår blev fullkomligen överlycklig över dessa pengar. Och jag som vet hur hon har det blev så jäkla glad för hennes skull så jag fällde en tår. Min vän hade 66 kr kvar på kontot och två hungriga tonårsbarn innan insättningen!!! Så även om detta mest är en protest för er så vill jag att ni ska veta att ni verkligen gör skillnad. Tack för det.”

Det här är julskatteuppdraget

Vi är två vänner som en kväll över en middag kom in på ämnet Det femte jobbskatteavdraget. Det var ingen smakförhöjare direkt. Det femte jobbskatteavdraget innebär att du som har en inkomst får ut ytterligare lite mer varje månad, ungefär 200–300kr. Så att du till exempel kan köpa en juicecentrifug som är årets julklapp. Men behöver medelklassen ytterligare en juicecentrifug, när a-kassan monteras ned och barnfattigdomen i Sverige breder ut sig? Vi enades om att en protest i sann Karl-Bertil Jonsson-anda skulle smaka bättre. Vid kvällens slut var idén färdig: Julskatteuppdraget.

Karl-Bertil Jonsson hade en poäng när han drömde om att likt Robin Hood ta från de rika och ge till de fattiga. Vi drömmer om att folk som Karl-Bertil ska slippa ha sådana drömmar, att svenska staten ska göra ett bättre jobb i omfördelningen av våra gemensamma resurser – så att våra skattepengar hamnar där de verkligen behövs. För vi behöver inget femte jobbskatteavdrag. Vi behöver en fungerande välfärd.

På julskatteuppdraget.se får både ni som kan ha användning för en extra slant och ni som inte behöver ert jobbskatteavdrag anmäla er. Det går också fint att anmäla någon annan – person eller organisation – som mottagare. På sidan finns även ett snabbt sätt att räkna ut hur stort ens förstärkta avdrag blir. En gång om dagen fram till julafton matchar vi sedan intresseanmälningarna och skickar ut mejl med instruktioner till er som vill ge bort era jobbskatteavdrag. Helt anonymt förstås. överföringarna får ni fixa själva. Visst vore det smidigare om den omfördelningen sköttes av någon annan, till exempel staten?

Julskatteuppdraget handlar inte om välgörenhet, det är en protest och ett konkret försök att fördela resurserna mer rättvist. Uppdraget börjar idag, onsdagen den 4 december, och avslutas på julafton.

Med glöggfryntliga hälsningar,
Sara Wåglin, Moa Björnson & Karl-Bertil Jonsson

Kontakt

Vad andra skrivit om jobbskatteavdraget

Tack

Tack till Olof Werngren och Joel Arvidsson som frivilligt givit bort programmering och illustration/design. En synnerligen god jul tillönskar vi er.